Beveilig je website met SSL en scoor beter op Google

Beveilig je website met SSL en scoor beter op Google

Ondanks het feit dat media regelmatig schrijven over de nut en noodzaak van een SSL verbinding, blijken hier toch vaak onduidelijkheden over te zijn. Google Chrome is bijvoorbeeld sinds enige tijd een webbrowser die sommige websites zonder SSL-certificaat markeert als onveilig. Vooral deze berichtgeving zorgt voor de nodige vragen bij ondernemers. De druk om SSL af te dwingen vanuit grotere organisaties, zoals Google, zal in de toekomst steeds meer toenemen. Het goede nieuws is echter dat het steeds eenvoudiger wordt om een SSL-certificaat te installeren. In dit artikel probeer ik in ongeveer 5 minuten duidelijkheid te geven over SSL en waarom het goed is om dit certificaat te installeren.

Wat is SSL?

Secure Sockets Layer, ofwel SSL, beschermt het verkeer van en naar je website. Dat is belangrijk voor de bezoeker, maar ook voor jou en je positie in Google en de veiligheid van je site.


Bij het invoeren van bijvoorbeeld credit card gegevens geeft Google Chrome een ‘niet veilig’ melding.

Welke risico’s loop ik zonder SSL?

Zonder SSL verbinding verloopt de communicatie tussen je webserver en klant zonder encryptie. Zo kunnen kwaadwillenden ongemerkt de data die tussen de server en de klant verloopt aftappen. Het aftappen kan gebeuren via bijvoorbeeld mallware of sniffing.

Stel je voor dat je een webwinkel hebt. De gegevens die de klant invult op het bestelformulier kunnen in verkeerde handen vallen en zijn makkelijk inzichtelijk. Door je website te beveiligen met een SSL encryptie zou de data nog steeds afgetapt kunnen worden maar nutteloos zijn voor de hacker, omdat de data versleuteld is.

Hoe herken je een beveiligde website?

  • Een beveiligde website kun je herkennen aan het groene slotje voor het adresbalk in de browser.
  • In plaats van http:// zal er https:// in het internet adres staan


Een groen slotje en https:// in de adresbalk

Voordelen van SSL

Het kan dus nooit kwaad om je website te voorzien van een SSL certificaat.

Naast gevoelige informatie beveiligen zijn er ook nog andere voordelen voor de ondernemer met de ‘gewone’ website.

Je site doet het beter in zoekmachines
Een SSL certificaat wordt meegenomen in je positie van Google.

Een SSL verbinding wekt vertrouwen
Ongeacht ik welke business je zit; het draait vaak om vertrouwen. Het laat zien dat je je zaakjes goed op orde hebt en de klant serieus neemt. Een contactformulier met een een ‘groen slot’ doet het altijd beter.

Welk SSL-certificaat moet ik kiezen?

Een certificaat kun je bestellen bij een certificaatautoriteit. Er zijn drie verschillende soorten certificaten. In alle gevallen zorgen ze voor een volledige versleuteling van je dataverkeer.

Domain Validation
De certificaatautoriteit controleert of jij als aanvrager de rechtmatige eigenaar bent van de domeinnaam. Dit is de snelste en goedkoopste methode. Technisch niets anders dan de overige opties. Door het open source initiatief Let’s Encrypt worden certificaten zelfs gratis aangeboden.

Organisation Validation
Met dit certificaat wordt je domeinnaam gevalideerd en de gegevens van je bedrijf gecontroleerd. Bezoekers kunnen zien dat de verbinding veilig is en welk bedrijf er achter de website zit.

Extended Validation
De certificaatautoriteit controleert onder meer of je bedrijf legaal is gevestigd en op een juiste manier is geregistreerd. Bijkomend voordeel is dat de bedrijfsnaam bij het groene slotje komt te staan. Als je bij een bank, overheid of in de telecom actief bent, is dit een interessante optie.


De Rabobank gebruikt een Extended Validation certificaat

SSL installatie

De implementatietijd van een SSL certificaat hangt af van de complexiteit van je website en eventuele andere diensten welke op het te beveiligen domein actief zijn. Enige voorbereiding aan de hand van een stappenplan is in sommige situaties wenselijk. Neem dan ook vrijblijvend contact met mij op om samen te kijken naar wat ervoor voor nodig is om encryptie op je website te regelen.

Website onderhoud

Een SSL certificaat betekent niet dat je website altijd veilig is; zoals eerder vermeld zorgt een SSL certificaat voor versleuteling van het verkeer op je website. Als je een website hebt welke bijvoorbeeld met WordPress is gebouwd, is periodiek onderhoud een must om de veiligheid van je website en klanten te blijven garanderen. Periodiek onderhoud houdt de code op je website veilig en voorkomt de kans op een datalek of reputatieschade. Dus neem naast een SSL encryptie ook het onderhoud serieus.

Over de auteur

Sinds 2010 design en ontwikkel ik websites, webshops en online applicaties. De producten die ik maak zie ik als een stukje software; elk project is breder dan alleen bouwen. Ik adviseer en ondersteun bij het opzetten en onderhouden van een duurzame webapplicatie met een hoog gebruiksgemak. Sinds februari 2017 ben ik inwoner van Schuytgraaf en werk ik vanuit een kantoor vlakbij. Als je vragen hebt aan de hand van dit artikel, neem dan contact met me op.